Veth Propulsion

Veth Propulsion is een internationaal opererende fabrikant van innovatieve (hulp)voortstuwingsinstallaties voor schepen. Cornelis Veth, de naamgever en oprichter, begon in de jaren 50 als las- en constructiebedrijf en reparateur van motoren. Dankzij de innovatieve manier van werken, hoogwaardige eigen producten en uitstekende service groeide Veth gestaag, wat tien jaar later uitmondde in de vertegenwoordiging van Scania, een toonaangevende Zweedse producent van zware bedrijfsauto’s, autobussen en motoren voor industrie en scheepvaart.

Eind jaren 60 zag de eerste Veth-Jet het levenslicht. Tegenwoordig is Veth onder meer bekend door haar boogschroeven en de Z-Drive, een geavanceerde voortstuwingsmotor die onder schepen hangt en 360 graden kan draaien. Hierdoor zijn er geen aparte roeren meer nodig, waardoor schepen veel wendbaarder zijn en tegelijkertijd goedkoper geproduceerd kunnen worden. Naast het eigen assortiment roerpropellers, boegschroeven en generatorsets levert en onderhoudt Veth dieselmotoren van Scania en Sisu Diesel en kan daarmee met recht zeggen dat het de hele voortstuwing van een schip voor haar rekening kan nemen. Veth, een van origine Nederlands familiebedrijf, is een wereldspeler met een uitstekende reputatie qua innovatie, kwaliteit, service en duurzaamheid. Veth is gevestigd in Papendrecht en telt 160 medewerkers. We spraken met Kees Kornet, Senior Technical Purchaser & Procurement Officer.

REPORTING REFRESHED
FINANCIËLE EXPERTS AAN HET WOORD

Veth staat hoog aangeschreven. Wat is jullie geheim?
Kees: “Kwaliteit staat bij ons voorop. Onze producten voldoen aan strenge internationale eisen. Dat is al vroeg begonnen, omdat wij ook aan marine-organisaties leveren. Daarnaast reageren wij razendsnel op vragen en eventuele problemen van klanten, waar ook ter wereld. Wij zorgen ervoor dat belangrijke componenten van voortstuwingsinstallaties altijd op voorraad zijn, zodat we onderdelen direct kunnen vervangen. Ook streven we continu naar verbetering. Om dit waar te kunnen maken, hebben wij een ‘slank’ productieproces, waarbij gelet wordt op:

  • bewaking van de kwaliteit van producten
  • verkorting van doorlooptijd door werkzaamheden van afdelingen goed op elkaar af te stemmen
  • aanlevering van onderdelen precies op het moment wanneer deze nodig zijn
  • aanmoedigen van vernieuwing en verbetering, iedereen bij Veth denkt mee
  • tegengaan van materiaal- en energieverspilling en verantwoord gebruik van chemicaliën
  • aandacht voor de inrichting van de werkplek en de ergonomische aspecten daarvan.

Welke rol speelt ICT bij Veth?

Kees: “Automatisering is essentieel bij Veth. Voor het ontwerpen van mechanische installaties en elektronica gebruiken we CAD-software, voor de administratie gebruiken we Microsoft Dynamics NAV (2009R2 Classic) en Exsion Reporting. NAV wordt onder andere gebruikt bij verkoop en inkoop, alsmede het beheer van projecten, financiën en voorraden.”

En Exsion?

Kees: “Dankzij Exsion kunnen we de artikelstroom in Veth nauwlettend volgen en de juiste gegevens met elkaar combineren, waardoor medewerkers sneller benodigde onderdelen voor fabricage in handen krijgen. Dit stelt ons in staat om te leveren op het moment wanneer dat nodig is.”

Hoe bevalt Exsion in de praktijk?

Kees: “Exsion is heel gebruikersvriendelijk en populair bij diverse afdelingen. NAV is minder vriendelijk in het gebruik, vandaar dat we ons aan het oriënteren zijn op vernieuwing van onze zakelijke software. Een logische stap, want efficiënte automatisering en het snel kunnen verwerken van grote hoeveelheden data zijn voor de toekomst van Veth van levensbelang. Mede daarom kijken we ook naar de mogelijkheden van Power BI.”