Berg Toys | administratie rapportage software

Natuurlijk leuk en uitdagend buitenspeelgoed! Zoals een mooie skelter, waarmee je elke dag een nieuw avontuur beleeft. Dat dacht directeur Henk van den Berg meer dan 29 jaar geleden ook: “Op de boerderij van mijn ouders speelden we natuurlijk altijd buiten. Op een zeker moment was de tijd van spelen voorbij en ging ik nadenken over een vakantiebaantje. Ik besloot om in mijn vakantie een skelter te bouwen.”

Met wat buizen, houten plankjes, kruiwa genwielen en een ketting en trappers van de fietsenmaker ontstond de eerste BERG Skelter. Al voordat deze klaar was, was hij verkocht. De ondernemersgeest ontwaakte…

In de daaropvolgende zomervakantie bouwde van den Berg zo’n twintig skelters, die hij in de tuin voor de boerderij van zijn ouders te koop zette.

Het hobbymatig produceren in een schuur liep vrij snel uit de hand. Er moest extra personeel worden aangetrokken om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Niet lang daarna werd een fabriek opgestart in Wekerom.

Tegenwoordig is BERG Toys een internationaal bedrijf, dat haar skelters in meer dan 56 landen over de hele wereld verkoopt. Het productassortiment van BERG Toys bevat behalve skelters in diverse soorten en maten voor particulieren en bedrijven (verhuur, bijvoorbeeld recreatief gebruik op campings) tevens ander buitenspeelgoed om lekker actief mee te zijn, zoals trampolines, bolderkarren, loop- en ligfietsen, evenals diverse accessoires.

Alle producten worden bedacht en ontwikkeld in het hoofdkantoor in Ede. BERG-skelters zijn in diverse uitvoeringen leverbaar. Hun stoere en opvallende uiterlijk is voor een deel gebaseerd op bekende auto- en tractormerken, zoals bijvoorbeeld Ferrari, BMW, Ford, Jeep en John Deere. Hiervoor worden licenties ingekocht bij de betreffende producenten, waarna de skelters hun merkuitstraling (logo, sierstrepen en kleuren) meekrijgen.

BERG wil dat zoveel mogelijk kinderen actief buiten spelen. Daarom worden ook de jongste niet vergeten. Speciaal voor hen is de Junior-lijn ontwikkeld, zodat de eerste skelter al op prille leeftijd klaarstaat. BERG wil een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen over de hele wereld, met aandacht voor hun omgeving, hetgeen tot uiting komt in de missie en visie van het bedrijf.

REPORTING REFRESHED
FINANCIËLE EXPERTS AAN HET WOORD

We spraken met Ferry Roozenboom, business controller bij BERG Toys sinds maart 2015.

Hoe komt het dat een typisch Nederlands product als een skelter in China geproduceerd wordt?

Ferry: “Dat was een noodzakelijke stap, om onze concurrenten de baas te blijven. Zij produceren niet in Nederland en kunnen dus goedkoper leveren. Vandaar dat we hebben besloten om in 2014 de volledige productie naar China te verplaatsen. Daar werken ook een aantal Nederlandse medewerkers die nauwlettend toezien op het productieproces, zodat wij de hoge kwaliteit die men van ons gewend is kunnen blijven leveren.

Momenteel zijn we druk bezig met het optimaliseren van de productie, met name het veilig verpakken en verzenden van producten zodat ze de reis naar onze klanten goed doorstaan.”

Wereldwijd is Berg Toys de marktleider in skelters. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

Ferry: “Het succesverhaal van onze skelters is een combinatie van factoren. Topkwaliteit en veiligheid staan voorop, gevolg door een vernieuwend en exclusief ontwerp. BERG-skelters gaan tevens heel erg lang mee. Niet alleen kinderen willen er dolgraag mee rijden, ook ouderen vinden ze machtig mooi. BERG Toys biedt producten voor iedere leeftijdscategorie, waardoor er een zeer brede afzetmarkt ontstaat.

Dezelfde kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid zie je ook terug bij onze trampolines. Ze zijn volledig gecoat, waardoor roestvorming niet kan ontstaan. De veren zijn goed afgeschermd en er zitten stevige veiligheidsnetten bij, waardoor er naar hartenlust op gesprongen kan worden.”

Succesvol wereldwijd opereren vraagt om een efficiënte en overzichtelijke interne informatie-voorziening. Hoe is dat bij jullie geregeld?

Ferry: “De ICT-afdeling op het hoofdkantoor in Ede werkt sinds 2014 met Dynamics AX. We worden hierbij ondersteund door onze partner HSO. Ons kantoor in de VS werkt met Quickbooks, dat is een online ERP-omgeving. Alle bedrijfsprocessen worden zoveel mogelijk binnen de ERP-omgeving verwerkt. Deze draait op servers op het hoofdkantoor.”

Hoe gebruiken jullie Exsion?

Ferry: “Omdat we zelf rapportages willen kunnen opstellen, zonder dat daarvoor consultants nodig zijn, gebruiken we een combinatie van Power Pivot en Exsion AX. Waar mogelijk worden Power Pivot-rapportages uitgefaseerd en vervangen door hun Exsion-tegenhangers. Dit heeft voornamelijk te maken met de prestaties en snelheid van met Power Pivot gebouwde rapporten. Verversing diende voorheen altijd ‘s nachts plaats te vinden omdat er zoveel tijd voor nodig was, sinds de komst van Exsion gaat dat in minuten.

De meeste rapportages die op dit moment gebruikt worden zijn financieel van aard, zoals bijvoorbeeld de balans- en resultatenrekening en een debiteurenrapportage per sales-manager inclusief ouderdomsgegevens.”

Is hiermee de interne informatiebehoefte voldoende afgedekt, of worden er ook rapportages gecreëerd die voor andere doeleinden gebruikt worden?

Ferry: “De standaardrapportages zijn nu allemaal aanwezig. De komende tijd zal er vooral gewerkt worden aan rapportages waarmee de bedrijfsvoering aangestuurd kan worden. Er is enorm veel behoefte om op een lager niveau de prestaties van BERG Toys te bestuderen.

“Denk daarbij bijvoorbeeld aan analyses waarom er in bepaalde periodes in bepaalde landen minder omgezet wordt dan verwacht. Dagelijks is er behoefte aan extra gedetailleerde informatie waarvan op verschillende manieren dwarsdoorsnedes gemaakt kunnen worden.

Gelet op de toenemende informatiebehoefte, zal er in de Dynamics AX-omgeving het een en ander aangepast moeten worden. Door deze optimalisatieslag zal het ook gemakkelijker worden om gegevens in rapportages te krijgen.”

Hoe bevalt het werken met Dynamics AX en Exsion?

Ferry: “Exsion is relatief eenvoudig onder de knie te krijgen. Doordat ik er al ervaring mee had opgedaan bij Bouwmaat Nederland, mijn vorige werkgever, had ik natuurlijk een voorsprong bij het maken van rapportages. Onze ICT-afdeling is daarnaast door het ontwikkelen van Power Pivot-rapportages goed bekend met de databasestructuur van Dynamics AX.”