We leefden nog in de vorige eeuw toen de EU en vijf Zuid-Amerikaanse landen startten met de onderhandelingen over een handelsverdrag. Afgelopen week, ruim 25 jaar later, werd de deal eindelijk beklonken. Het akkoord moet ervoor zorgen dat de handel tussen de deelnemende landen eenvoudiger wordt. Dat is goed nieuws voor handelsbedrijven, al is er ook kritiek op de deal. De belangrijkste gevolgen van het akkoord zetten wij in dit artikel uiteen.
De deal in het kort
De Mercosur-deal omvat de gehele Europese Unie en vijf Zuid-Amerikaanse landen: Brazilië, Argentinië, Paraguay, Uruguay en Bolivia. De deal beslaat 20% van de wereldeconomie en is daarmee jaarlijks tientallen miljarden euro’s waard. De gedeelde markt bestaat uit meer dan 700 miljoen consumenten.
In het akkoord staat dat meer dan 90% van de huidige importheffingen wordt opgeheven. Ook worden douaneprocedures versimpeld en wordt het doen van investeringen makkelijker. De EU krijgt daarnaast een voorkeursbehandeling voor Zuid-Amerikaanse grondstoffen en er komen bindende afspraken over het tegengaan van ontbossing.
Blijdschap en kritiek
Het Nederlandse bedrijfsleven heeft enthousiast gereageerd op de deal. Zij zien volop kansen voor de economie en ze erkennen het belang van de afspraken voor het handelsland dat Nederland is. Toch is er ook weerstand, met name in de politiek. Begin december stemde de Tweede Kamer nog tegen de deal uit angst voor oneerlijke concurrentie. Er wordt met name gevreesd dat Europese boeren het zwaar krijgen doordat hun Zuid-Amerikaanse collega’s te maken hebben met lagere standaarden met betrekking tot dierenwelzijn en mestbeleid. Voorstanders van de deal wijzen erop dat er beperkingen komen op de hoeveelheid vlees die zonder tarieven mag worden geïmporteerd. Ook benadrukt de Europese Commissie dat producten die Europa importeert moeten voldoen aan dezelfde standaarden die hier ook gelden.
Het is nog maar de vraag of de Mercosur-deal uiteindelijk in werking treedt. Het Europese Parlement en de EU-lidstaten moeten de deal eerst nog goedkeuren. In Frankrijk en Polen zijn de afspraken omstreden, terwijl Spanje en Duitsland juist erg tevreden zijn. Het Nederlandse kabinet heeft nooit een standpunt ingenomen, ook nu is het nog onduidelijk of de regering het handelsakkoord zal steunen.
Politieke hobbels
Als de Mercosur-deal het levenslicht ziet betekent dit absoluut goed nieuws voor Nederlandse handelsbedrijven. De handel met Zuid-Amerika wordt dan een stuk makkelijker en goedkoper. Voorlopig blijft het echter onduidelijk of het akkoord erdoorheen komt. Angst voor oneerlijke concurrentie gooit mogelijk roet in het eten, ondanks de compromissen die er op dit vlak al in het akkoord staan. Ook als alle zorgen worden weggenomen zal het nog lang duren voordat de deal alle politieke hobbels heeft genomen. Het duurt dus minimaal nog enkele jaren voordat de Mercosur-deal in werking treedt.