In de vastgoedsector heerst veel bezorgdheid dat kunstmatige intelligentie de menselijke creativiteit zal vervangen. Maar is AI echt een bedreiging voor de creatieve aspecten van vastgoedontwikkeling? Alfred van Duren, directeur van HB Software, heeft hier een uitgesproken mening over.
Een hulpmiddel met ongekende mogelijkheden
Laat ik maar met de deur in huis vallen: ik denk dat creatievelingen weinig te vrezen hebben van AI. Sterker nog, het kan een prachtig hulpmiddel zijn. Neem Grok 3 van Musks xAI. Deze AI-tool schrijft moeiteloos code voor 3D-animaties van gebouwen. Zo hoeven ontwerpers geen energie te steken in het leren kennen van allerlei ingewikkelde softwareprogramma's. Naar mijn bescheiden mening betekent dit een verruiming van mogelijkheden. Ik verwacht dat de echte creatievelingen hier juist van gaan opbloeien. Ontwerpen is 'the fun part', animaties maken is vaak juist het saaie, tijdrovende deel. Dankzij AI wordt dit veel toegankelijker. Op dit vlak zie ik vooral kansen voor vastgoedontwikkelaars die hun projecten visueel aantrekkelijk willen presenteren.
Betrouwbaarheid: de andere kant van de medaille
Toch moet ik ook de keerzijde erkennen. AI maakt levensechte beelden, maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Stel je voor: je wilt een huis kopen in Spanje. Tot nu toe waren animaties heel duidelijk herkenbaar – je ziet meteen dat het om een geanimeerd beeld gaat. Maar op termijn kunnen animaties zo realistisch worden dat je denkt: “Wow, wat een mooi huis, dat wil ik kopen!” Vervolgens ga je erheen, en dan blijkt het een enorme teleurstelling te zijn. Als ontwikkelaar wil je natuurlijk eerlijk zijn naar kopers toe en bieden wat je belooft. AI is een prachtig middel om je projecten te visualiseren, maar transparantie blijft noodzakelijk.
Het verschil tussen ontwerp en ziel
Ik woon sinds kort in Almere, en een van de nieuwste ontwikkelde gebieden daar is Almere Duin. Ik sport daar regelmatig met mijn jongste zoon van 14. Hij maakte onlangs een scherpe observatie over die wijk. “Papa,” zei hij, “deze wijk is té bedacht. Het is net alsof je aan het strand bent, maar je bent het niet. Met die hoge gebouwen... ja, het is mooi, maar er klopt iets niet.” En dan is deze wijk nog vóór de AI-periode ontworpen; de eerste plannen dateren van minstens tien jaar geleden. Maar mijn zoon had een punt: het ziet er mooi uit, alles is aanwezig, maar daarmee heb je nog geen wijk met karakter, met 'ziel'. Als je door Amsterdam loopt, waar alles een beetje bij elkaar is gescharreld en verschillende tijdperken door elkaar heen lopen, krijg je meteen het gevoel: dit is écht, dit is menselijk, organisch gegroeid.
Functionaliteit versus menselijkheid
Ik denk dat AI bepaalde aspecten van vastgoedontwerp zeker zal verbeteren. Het ontwerp wordt functioneel gezien steeds beter, slimmer, maakt efficiënter gebruik van de ruimte, en je kunt het makkelijker laten aansluiten bij specifieke doelgroepen. De complexe puzzel van vastgoedontwikkeling wordt mede dankzij AI sneller opgelost. Maar of AI-ontworpen projecten ook dat organische, dat menselijke gevoel kunnen creëren? Dat vraag ik me oprecht af. Een prachtige kans voor ontwikkelaars: technologie gebruiken voor de rationele kant, maar de menselijke creativiteit inzetten voor het toevoegen van karakter en ziel aan projecten. Ik voorzie een toekomst waarin AI en menselijke creativiteit niet tegenover elkaar staan, maar elkaar juist versterken tot iets groters dan de som der delen.
Meer weten?
Wil je weten hoe je de balans kunt vinden tussen efficiëntie en authenticiteit in jouw vastgoedprojecten? Of ben je benieuwd naar andere manieren waarop technologie jouw business kan helpen? Neem dan contact op met HB Software. Wij helpen je graag met het inzetten van de nieuwste technologieën om jouw organisatie efficiënter te laten werken. Neem contact op voor meer informatie.
Mogen we je blijven inspireren? Check onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina.